środa, 18 czerwca 2014

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM

Bardzo długo zbierałam się do wykonania sałatki z truskawek i świeżego młodego szpinaku. Aż dojrzałam do tego połączenia. Nie żałuję ani ja , ani moi goście których uraczyłam takim daniem w upalny dzień. Staram się wtedy robić lekkie dania.

SKŁADNIKI:
  • 500g truskawek
  • 250g szpinak baby ( świeży ! )
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny - krem
SOS:
ok150 g z naszej porcji truskawek blenderujemy, po czy dodajemy do powstałego musu miód i ocet balsamiczny ( do smaku ). Dokładnie mieszamy.

SAŁATKA:
Szpinak dokładnie myjemy, odcinamy "ogonki" z listków - układamy na talerzu. Na wierzchu kolejną warstwą, którą kładziemy są połówki pozostałych truskawek oraz plasterki mozzarelli ( lub kuleczki jeśli takową zakupimy).

Całość polewamy sosem. Ja jeszcze dla dekoracji na wierzchu zrobiłam delikatny zygzak z octu .

Sałatkę jako delikatną kolację proponuję podać z bagietką.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. wow, nigdy nie pomyślałabym żeby połączyć truskawki ze szpinakiem, ale widzę to ekstra zestaw :)

    OdpowiedzUsuń