piątek, 15 sierpnia 2014

SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA


Niby składniki dość tradycyjne a podane inaczej...
  • pierś z kurczaka
  • słodka papryka
  • olej kujawski - z bazylią
  • sól,pieprz
  • jogurt naturalny
  • 200ml
  • 2ząbki czosnku
  • kapary marynowane
  • ryż
  • sałatka zimowa -jako dodatek 
http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/08/saatka-zimowa-uwaga-marynujemy.html
 Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż w paski, nadziewamy na długą wykałaczkę do szaszłyków, tworząc zygzaka. Smarujemy pędzelkiem olejem kujawskim i obficie obsypujemy słodką papryką, następnie odrobiną soli i pieprzu.
Tak przygotowane mięso odstawiamy na min.1h do lodówki. Po czym wyjmujemy i smażymy na patelni. (bez panierki!). Do mięsa przygotowujemy sos. Jogurt naturalny gęsty , najlepiej grecki - doprawiamy solą i pieprzem. Przez praskę przeciskam ząbki czosnku, dodaję drobno poszatkowane marynowane kapary i mieszam.
Na talerzu podaję szaszłyki i sos (osobno).  Proponuję do tego dania ryż i sałatkę również z marynowanych warzyw.

Smacznego!


środa, 13 sierpnia 2014

SAŁATKA ZIMOWA uwaga... marynujemy!

Składniki:
  • cukinia -1 duża
  • cebula -1 duża
  • czosnek - 4 ząbki
  • papryka - 1 czerwona, 1 żółta
  • marchewka 1 duża
  • ogórki gruntowa - ok 5 sztuk


Zalewa:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki soli
  • 7-5 łyżek miodu (ja lubię słodszą dodaję siedem)
  • 4 liście laurowe
  • pieprz w całości
  • ziele angielskie
Warzywa kroimy. Marchewka w plasterki potem w ćwiartki - tak samo cukinia (ze skórką). Cebulę w pół
piórka, czosnek w plasterki,   paprykę w paski, ogórki w plasterki (ze skórką również).

Zalewę przygotować. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagotować. Gdy zalewa będzie gorąca w niej rozpuścić miód. Po ugotowaniu ja wyjmuję liść laurowy, pieprz i zielę angielskie. Warzywa dość ściśle ułożyć w słoikach, zalać następnie zalewą ciepłą, ale nie gorącą.

Słoiki należy pasteryzować 10 minut. Po czym odstawić do góry nogami na bawełnianej ściereczce na noc.


Domowa KAWA MROŻONA

W ten weekend było gorąco i zwykła kawa (choć kocham strasznie) była nie do przyjęcia.
Zaparzyłam więc mocną kawę, zazwyczaj robię z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej - podwoiłam tą dawkę. Zapach w domu był nieziemski!
Ostudzoną kawę wlałam do torebki na kostki lodu... i włożyłam do zamrażalnika. Podobnie przygotowałam tradycyjne kostki lodu (z wody).

Na kubeczek o pojemności 250ml. Wrzucam dwie kostki kawowe, trzy kostki lodu, jedna łyżeczka brązowego cukru i zalewam chłodnym mlekiem (temp. pokojowa). Na wierzchu robię kleks bitej śmietany.

Uwaga!
W ramach większej rozpusty kaloryczej, można dodać jeszcze kulkę lodów waniliowych.

Chłodzi... Mmmmm pychota!

wtorek, 12 sierpnia 2014

WARSTWOWA SAŁATKA (w salaterce marki Glasmark)

Czasem kolacja może wyglądać nieco inaczej niż zwykle... Moja propozycja to warstwowa sałatka. Dodatkiem do niej może być pieczywo, ser, szynka.... Idealna do tego będzie szklana salaterka, wtedy prezentuje się najlepiej. Polecam Wam naczynie marki Glasmark z kolekcji drewnianej.
http://www.kupszklo.pl/category/kolekcja-drewniana 
Salaterka ta posiada również drewnianą przykrywkę, którą osłoniłam sałatkę w lodówce by smaki dokładnie się przegryzły, a następnie podczas kolacji wykorzystałam deskę z kompletu na dodatki.

SKŁADNIKI:
  • kapusta pekińska 
  • oliwki zielone 
  • pierś z kurczaka - w przyprawie do kurczaka Kamis
  • pomidory : żółte, czerwone
  • dymka (cebulki i szczypiorek)
  • marynowane kapary
  • grzanki czosnkowe
SOS:
  • jogurt naturalny 200ml
  • 3 łyżki majonezu 
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk
  • 100g sera żółtego startego
  • 2 łyżeczki musztardy     
    
Układamy w salaterce warstwami:

1. szatkujemy kapustę.
2. dodajemy oliwki
3.następnie pierś z kurczaka - kroimy ją na małe cienkie kawałki. Marynujemy w przyprawie do kurczaka, po czym delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy.
4. czwartą warstwą są pomidory- kroimy je w plasterki i układamy
5. cebulka pokrojona w plasterki
6. posypać szczypiorkiem z dymki
7. Na warstwy sałatki wylewamy uprzednio przygotowany sos. Łączymy wszystkie składniki - do smaku:
   jogurt naturalny, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz,słodka papryka, lubczyk. Do gotowego      sosu dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
8.Na wierzchu sałatki sypię grzanki czosnkowe i marynowane kapary.

Tak przygotowaną sałatkę odstawiam przed podaniem na minimum 30 minut do lodówki.

Smacznego!







piątek, 8 sierpnia 2014

mini TARTY Z BRUKSELKAMI

SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie
  • serek homogenizowany naturalny
  • gałka muszkatałowa
  • sól, pieprz
  • 150g sera z zieloną pleśnią
  • ser żółty tarty
  • 2 jajka, 2 ząbki czosnku
  • brukselki


Postanowiłam przygotować na obiad dwie mini Tarty z brukselką. Ma ona dosyć mdły smak więc nadzienie musi być bardziej wyraziste. Ciasto francuskie jest tak kruche i miękkie jak brukselki więc idealnie będą się ze sobą komponowały :)

Dwie tartaletki wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Ciasto francuskie rozwałkowałam i wylepiłam nim brytfanki. Widelcem należy zrobić dziurki i na ok 10 min w temp 150C wkładam do piekarnika by delikatnie się podpiekł spód. By ciasto dalej utrzymało ładny kształt w foremce nalezy np. wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ziarenka fasoli tak by dociążyły ciasto.

Na gotowe spody wylewam farsz. Serek naturalny mieszam dokładnie z jajkami i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Do środka wkruszam ser z zieloną pleśnią i łączę. W farsz wkładam (surowe) brukselki.
Tak przygotowane tarty wkładam do piekarnika na ok 30minut w temp 180C.
Pod koniec pieczenia posypuję tartym żółtym serem i gotowe.

Smacznego !

sobota, 2 sierpnia 2014

PIECZONA RYBA z dużą dawką ziół :)

Składniki:
  • 2 pstrągi po ok.250g każdy
  • odrobina oliwy z oliwek
  • zioła: koperek, pietruszka, tymianek,rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól - gruboziarnista

Moją propozycją jest pstrąg pieczony, bez tłuszczu z dużą dawką ziół :)
Wypatroszoną rybę smaruję pędzelkiem wewnątrz oliwą z oliwek i posypuję grubo zmieloną solą i pieprzem. Oraz wkładam złożone na pół gałązki: natki pietruszki, koperku, tymianku. Wkładam pokrojony na plasterki ząbek czosnku i kilka plasterków cebuli.Na wierzchu jeszcze delikatnie posypuję pieprzem, solą i kładę gałązkę tym razem rozmarynu. Tak przygotowaną rybę dokładnie zawijam w folię aluminiową, wkładam do brytfanki.Następnie do piekarnika. Rybka się "udusi" podczas pieczenia, na koniec można troszeczkę podwyższyć temperaturę w piekarniku i rozchylić folię tak by się zarumieniła. Taką rybkę podaję z ryżem. Zdrowa i smaczna dawka witaminowa:)



piątek, 1 sierpnia 2014

CIASTO ZE ŚLIWKĄ (bez jajek)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 laski wanilii (dodajemy tylko jej wnętrze, czyli ziarenka)
  • 1 łyżeczka czubata cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
  • śliwki
  • łyżka masła i bułka tarta do przygotowania brytfanki
Pamiętajmy o tym, że w sezonie "śliwkowym" możemy zamrozić sobie przygotowane połówki śliwek do takiego ciasta , tak by móc wrócić do tego smaku np. w zimowe popołudnie :) POLECAM!


Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Składniki nasze dzielimy na suche i mokre. Suche mieszamy i dodajemy do nich wcześniej połączone składniki płynne.
Przygotowane ciasto, przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą brytfanki. Owoce kładziemy na wierzch.
*konsystencja tego ciasta jest idealna do śliwek, ponieważ nie opadną na dno podczas pieczenia, gdy ciasto rośnie. Można również użyć innych owoców np. rabarbaru, jabłek, gruszek.
Ciasto pieczemy w temp. 180C ok 30 minut.
Smacznego!