wtorek, 30 września 2014

OGÓRKI Z POSMAKIEM MUSZTARDY I CHRZANU


SKŁADNIKI:
*2 kg ogórków gruntowych
*1 marchew
*kilka ząbków czosnku

ZALEWA:
*1szklanka 10% octu firmy Jamar
*1 szklanka cukru
*1 czubata łyżka soli
*3 szklanki wody
*ziele angielskie

PRZYPRAWY: liść laurowy,koper,odrobina korzenia chrzanu,gorczyca.
*4 łyżeczki musztardy sarepskiej
*2 łyżeczki chrzanu tartego ostrego

Elementy zalewy łączymy ze sobą i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ogórki dokładnie czyścimy-myjemy i kroimy na cztery części. Kroimy wzdłuż ogórka na połowę i ponownie na kolejną. Marchewkę myję , obieram i kroję na cienkie plasterki. Na dno słoików (wyparzonych) sypię przyprawy i kładę po trzy plasterki marchwi i kawałki czosnku. Ćwiartki układamy pionowo w słoikach ściśle tak by do siebie przylegały. W luki wkładam pozostałe kawałki marchewki. W tym czasie woda się już wystudzi, dodaję do niej musztardę i chrzan -dokładnie mieszam. Taką zimną zalewą zakręcam słoiki i kolejno pasteryzuję po 10min każdy.  Po zagotowaniu wykładam na bawełnianą ściereczkę stawiając do góry dnem. Po wystygnięciu odkładam w ciemne, chłodne miejsce do pozostałych przetworów :)


poniedziałek, 29 września 2014

OGÓRKI KISZONE

SKŁADNIKI:
*2 kg ogórków gruntowych (ja wybierałam jak najmniejsze i twarde)
*koper
*duża główka czosnku
*świeży korzeń chrzanu

ZALEWA:
na 1litr wody 2 łyżki soli




Uwielbiam smak ogórków gdzie wyczuwa się mocno smak czosnku na pierwszym planie na drugim chrzan. Każdy te składniki i koper oczywiście dodaje wg upodobań.W pierwszej kolejności należy zagotować wodę z solą - po czym odczekać do wystudzenia jej całkowicie. W tym czasie dokładnie czyszczę - myję ogórki. Układam je ściśle w słoiku w między czasie wkładam ząbek czosnku, koper, kawałek chrzanu itd.
Ogórki zalewam zimną osoloną wodą, dokładnie zakręcam i odstawiam do zakiszenia.

piątek, 26 września 2014

Nowa inspiracja... JAMAR

W zeszłym tygodniu otrzymałam wiadomość, w tym dotarła do mnie paczka z wspaniałą inspirującą mnie zawartością i upominkami. Co za emocje. To firma Jamar tak mnie uszczęśliwiła. W liście zawiadomienie: " (...) została Pani wybrana na Ambasadorkę Marek Marynujemy i Jamar " :) 

Kochani więc POLECAM!!!!
Octy w różnych wariantach smakowych:
  • jabłkowy
  • winny z białego wina
  • winny z czerwonego wina
  • balsamiczny
  •  jak również tradycyjny 10 % 
Będzie się teraz działo. Właściwie produkcja Marynat u mnie już ruszyła pełną parą. Będę się w najbliższych dniach dzielić z Wami przepisami!





wtorek, 23 września 2014

DANIE JEDNOGARNKOWE z cukinią i bakłażenem w roli głównej

SKŁADNIKI:
  • kasza gryczana ugotowana na sypko (2 torebki)
  • 500g szynki wieprzowej b/k
  • 2 cebule
  • 2 litry bulionu
  • 2 liście laurowe
  • kilka grzybków suszonych 
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • sól ziołowa, pieprz.

Szynkę należy pokroić w kostkę, podsmażyć krótko i na ostrym ogniu na patelni z pokrojoną w piórka cebulką ,po czym przełożyć do garnka z bulionem. Do bulionu dodać wcześniej namoczone suszone grzybki i pokrojone w paski. Gdy mięso będzie już miękkie i odpowiednio podduszone, wrzucam pokrojoną w kostkę jedną cukinię, która zagęszcza sos - rozgotowując się w nim.

Drugą cukinię i bakłażana , kroimy w plasterki "ukośnie" by były jak najdłuższe.Blanszujemy delikatnie (kilka minut) w wrzątku tak by nie były surowe.

Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym.

Pierwsza warstwa to kasza gryczana
Druga warstwa to nasz "gulasz"
Trzecia warstwa to ułożone na przemiennie plasterki cukinii i bakłażana.

Na wierzchu posypujemy do smaku solą ziołową i pieprzem.

Przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wstawiamy na 20minut do piekarnika.Warzywa się podduszą, sos z mięsa przeniknie do kaszy - odpowiednio łącząc wszystkie smaki.

Jednogarnkowe danie obiadowe.

Polecam. Smacznego !




poniedziałek, 22 września 2014

PASTA JAJECZNA

Pamiętacie smak pasty jajecznej? Mój sięga czasów przedszkola...Bardzo lubimy ją jeść z mężem na niedzielne śniadania.

Przepis banalnie prosty.
Wybrana przez nas ilość jajek ugotowanych na twardo, drobno krojona w kosteczkę. Łączona z białym serkiem-twarożkiem naturalnym do smarowania kanapek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Nie może zabraknąć w niej oczywiście świeżego szczypiorku. I... na kromkę świeżego chleba, z plasterkiem pomidora hmmmm... pychota.