Składniki:
*ciasto francuskie
*ser kozi
*odrobina ostrzejszego startego sera żółtego
*3 małe pomidory
*2-3 ząbki czosnku
*mała dymka, garść listków świeżej bazylii
*jajko
*śmietana
*sól, pieprz, zioła prowansalskie
*oliwa z oliwek bazyliowa
Foremkę do tarty wypełniamy ciastem francuskim. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i następnie przekrajamy na pół. Układamy na cieście francuskim.
Ser kozi rozgniatamy i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z jajkiem i dwiema łyżkami stołowymi oliwy - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy po czym dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Listki bazylii i dymkę z cebulkami skrajamy na drobne plasterki/kawałki wraz z startym zółtym serem i łączymy z masą serową.
Wylewamy całość pomiędzy połówki pomidorów na ciasto i wkładamy do piekarnika na ok.30min do momentu ścięcia się masy.
Tartę kroimy na trójkąty jak pizze. Każdy pomidorek można jeszcze delikatnie przed podaniem skropić bazyliową oliwą. Smacznego!
Uwielbiam kozi ser. Myślę by ta tarta mi smakowała.
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń