poniedziałek, 19 maja 2014

BABKA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA

Hm....  Moje ulubione zapachy z dzieciństwa... Z domowej kuchni? To proste!
Zapach pieczonego ciasta :)

http://www.comfortfood.pl/konkurs-mama-to-potrafi/

SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki Szymanowskiej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 200g mixu (masło-margaryna)
  • 1 szklanka mleka
  • 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej BAKALLAND
  • 25g skórki pomarańczowej suchej krojonej (np.marki Kotany) takiej jak dodaje się do grzańca
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 duża cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łączymy w dużej misie składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło oraz szklankę mleka, jajka i dokładnie miksujemy.
 
Następnie cytrynę sparzamy. Ścieramy na drobniutkiej tarce skórkę ( tylko cienką wierzchnią żółtą część - dalsza spowodowałaby już goryczkę). Sok z cytryny wyciskam i również dodaję do ciasta. Ponownie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy aromaty oraz skórkę pomarańczową (kandyzowana i suchą).
Dokładnie mieszamy.
Do pieczenia wykorzystałam taką silikonową foremkę (bez problemu można ją znaleźć w sklepach i internecie-idealna na wyjątkowe okazje, po niedzielnym obiedzie do herbaty). Z racji kształtu róży , ma wiele zakamarków - by ją dokładnie wysmarować margaryną , możemy ją wywinąć na drugą stronę (unikniemy przylgnięcia ciasta po upieczeniu). Obsypujemy mąką lub bułką tartą - jak kto lubi.
Wylewamy ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 50minut w temp.180C.

Smacznego!

1 komentarz: