Zapach pieczonego ciasta :)
http://www.comfortfood.pl/konkurs-mama-to-potrafi/
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki Szymanowskiej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 200g mixu (masło-margaryna)
- 1 szklanka mleka
- 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej BAKALLAND
- 25g skórki pomarańczowej suchej krojonej (np.marki Kotany) takiej jak dodaje się do grzańca
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 1 duża cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Następnie cytrynę sparzamy. Ścieramy na drobniutkiej tarce skórkę ( tylko cienką wierzchnią żółtą część - dalsza spowodowałaby już goryczkę). Sok z cytryny wyciskam i również dodaję do ciasta. Ponownie miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy aromaty oraz skórkę pomarańczową (kandyzowana i suchą).
Dokładnie mieszamy.
Do pieczenia wykorzystałam taką silikonową foremkę (bez problemu można ją znaleźć w sklepach i internecie-idealna na wyjątkowe okazje, po niedzielnym obiedzie do herbaty). Z racji kształtu róży , ma wiele zakamarków - by ją dokładnie wysmarować margaryną , możemy ją wywinąć na drugą stronę (unikniemy przylgnięcia ciasta po upieczeniu). Obsypujemy mąką lub bułką tartą - jak kto lubi.Wylewamy ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 50minut w temp.180C.
Smacznego!
Pięknie wygląda w formie róży :)
OdpowiedzUsuń