Panna cotta i truskawki. Wyjątkowe połączenie na wyjątkowy dzień jakim jest zbliżający się Dzień Matki :)
Moja propozycja podania to deser w pucharku: składniki na dwa duże pucharki. Dla Ciebie i Twojej Mamy.
- 500ml śmietanki 30%
- 400g truskawek
- 50g cukru do masy waniliowej
- 2 łyżeczki cukru pudru do musu truskawkowego
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, często mieszając. Niestety śmietanka lubi się przypalać -dzięki temu tego unikniemy.Wyjmujemy laskę wanilii, z której to cały aromat i smak już wchłonęła nasza Panna Cotta i gorącą masę łączymy z żelatyną. Należy bardzo dokładnie mieszać tak by uniknąć grudek. Wszystko przelewamy do pucharków, po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Za ok 3h deser gotowy :) Musi się bardzo dobrze schłodzić.
MUS: połowę truskawek blenderujemy wraz z cukrem pudrem ( dodajemy cukier wg uznania ).
Na wierzchu deseru układamy pokrojone truskawki i polewamy truskawkowym musem.
P y c h o t a ...
Smacznego !
PRZEPIS NA KONKURS:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
uwielbiam takie truskawkowe desery :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam panne cotte, już niedługo przepis na dietetyczą panne u mnie na blogu!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Fantastyczne wyzwanie z taką dietetyczną panna cottą - z niecierpliwością czekam na konkurs :)
Usuń