środa, 4 czerwca 2014

CIASTO KAWOWO-WANILIOWO-TRUSKAWKOWE


 Postanowiłam zrobić szybko ciasto, ale w lodówce zabrakło jajek, mleka... zaczęłam szukać przepisu w internecie... Co zrobić? Miałam straszną ochotę na lekkie ciasto do kawy. W każdym przepisie który mi chodził po głowie miał te składniki których właśnie nie miałam. I mam. Znalazłam!
Przepis już sprawdzony, na pierwszy rzut oka bardzo skomplikowany, ale jak się zabrałam do pracy okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują :) Dalej fantazja poniosła mnie już sama znalazłam jeszcze w lodówce serek waniliowy, truskawki, płatki migdałowe.

Jedno jest pewne , by to ciasto się udało trzeba się bardzo mocno trzymać proporcji.

SKŁADNIKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 50g kakao ciemnego Wedla
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu - użyłam jabłkowego
  • 2 łyżki stołowe cukru waniliowego
  • 500 ml gorącej wody
  • 150 ml oleju
  • 1 opakowanie serka gęstego homogenizowanego waniliowego - Rolmlecz (dla mnie najlepszy od lat dzieciństwa, ma też do tego idealną konsystencję i nie jest zbyt słodki )
  • truskawki
  • płatki migdałowe
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
W pierwszej kolejności mieszamy składniki: mąkę (przesiewamy przez sito) , kakao, sodę i sól.
Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, cukier waniliowy i wsypujemy kawę. Gotowy roztwór mieszamy z olejem i octem. Uzyskane składniki suche łączymy z mokrymi - dokładnie miksując.
Pieczemy ok 30-40 min, sprawdzamy po tym czasie patyczkiem - powinien być suchy.
Ciasto wyjmujemy z papieru do pieczenia i smarujemy serkiem waniliowym.
Na wierzchu układamy plasterki (twardych) truskawek. Wciskamy je delikatnie w serek.
Posypujemy płatkami migdałów i gotowe :) Bardzo delikatne i wilgotne ciasto.
Idealnie nadaje się do kawy po niedzielnym obiedzie.
Smacznego!









1 komentarz: