czwartek, 5 czerwca 2014

QUICHE SZPINAKOWO-SEROWE

SKŁADNIKI:
  • szpinak rozdrobniony 500g
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 300g żółtego ostrego sera
  • 50g gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 duże pomidory
  • 250g mozzarelii (małe kuleczki)
  • kruche ciasto
  • masło i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania tortownicy)
Przygotowujemy kruche ciasto.

Przepis na kruche ciasto - proporcja suchych składników którą najłatwiej zapamiętać to 3:2:1.
  • 2 żółtka
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru
Wielokrotność tych produktów uzależniamy od powierzchni naczynia którego wybraliśmy do naszego quiche. Przygotowujemy sobie najlepiej stolnicę, na której przesiewamy w sitku mąkę. Dodajemy cukier i zimne masło posiekane na kawałki nożem. Tworzymy na środku dziurkę do której wlewamy żółtka i zagniatamy ciasto łącząc dokładnie ze sobą wszystkie elementy. Utworzone ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło.

Następnie przygotowujemy szpinak. Jeśli korzystamy z mrożonego - po rozmrożeniu należy dokładnie odsączyć z wodę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec dodajemy poszatkowany czosnek. Dokładamy szpinak , który zaprawiamy dodając śmietanę. Dzięki temu łagodzimy charakterystyczny kwas szpinaku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Po kilku minutach dodajemy jeszcze jajka. Dokładnie mieszamy. Jajka delikatnie się zetną.

Piekarnik nagrzewam do 150C.
Tortownicę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Wykładam ją rozwałkowanym kruchym ciastem. Nakłuwam widelcem i na dno sypię połowę naszego żółtego sera , którego starłam na tarce o grubych oczkach.

Następnie na wierzch wykładam moją masę szpinakową, w którą wciskam kuleczki mozarelli.
Brzegi ciasta zawijam delikatnie do środka. Quiche piecze się ok.30min. Zwiększam temp. w piekarniku do 180C. Pod koniec pieczenia na wierzchu układam wianuszek z plasterków pomidora (krojonego w poprzek). Wykonuję to ok 5-10 minut przed wyjęciem z tego względu, że pomidory się delikatnie podpieką, ale dalej będą kruche i nie odejdzie od nich skórka.
Wszystko posypuję pozostałą częścią sera żółtego, który przez ten czas delikatnie się rozpłynie na wierzchu.

Quiche szpinakowo-serowy gotowy. Smacznego!


2 komentarze:

  1. A kiedy wlewa się śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo - słuszne spostrzeżenie. Oczywiście zaprawia się nią masę szpinakową. Już poprawiłam w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń