- szpinak rozdrobniony 500g
- 3-4 ząbki czosnku
- 300g żółtego ostrego sera
- 50g gęstej śmietany
- 2 jajka
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- 2 duże pomidory
- 250g mozzarelii (małe kuleczki)
- kruche ciasto
- masło i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania tortownicy)
Przepis na kruche ciasto - proporcja suchych składników którą najłatwiej zapamiętać to 3:2:1.
- 2 żółtka
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
Następnie przygotowujemy szpinak. Jeśli korzystamy z mrożonego - po rozmrożeniu należy dokładnie odsączyć z wodę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec dodajemy poszatkowany czosnek. Dokładamy szpinak , który zaprawiamy dodając śmietanę. Dzięki temu łagodzimy charakterystyczny kwas szpinaku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy jeszcze jajka. Dokładnie mieszamy. Jajka delikatnie się zetną.
Piekarnik nagrzewam do 150C.
Tortownicę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Wykładam ją rozwałkowanym kruchym ciastem. Nakłuwam widelcem i na dno sypię połowę naszego żółtego sera , którego starłam na tarce o grubych oczkach.
Następnie na wierzch wykładam moją masę szpinakową, w którą wciskam kuleczki mozarelli.
Wszystko posypuję pozostałą częścią sera żółtego, który przez ten czas delikatnie się rozpłynie na wierzchu.
Quiche szpinakowo-serowy gotowy. Smacznego!
A kiedy wlewa się śmietanę?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo - słuszne spostrzeżenie. Oczywiście zaprawia się nią masę szpinakową. Już poprawiłam w przepisie :)
OdpowiedzUsuń