SKŁADNIKI:
- 4 duże ziemniaki
- 2-3 cukinie (wybierajmy do tego dania wąskie -mają mniejsze pestki)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1duża marchew
- ok.3 łyżek mąki (w zależności od uzyskanej konsystencji masy placków)
- sól,pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
- bazylia suszona otarta
- bazylia świeża
- olej do smażenia
- jogurt gęsty naturalny
- 3 ząbki czosnku
Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o dużych oczkach, odcedzamy na sitku. Tak samo postępujemy z cukinią - z tym, że tą ścieramy ze skórką (wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą). Marchew i cebulę również. Wszystkie starte składniki łączymy razem w jednej misce. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy ( sól, pieprz, gałkę muszkatołową i bazylię). Pozostawiamy na chwilę uzyskaną masę i zabieramy się za sos.Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbiam z kwaśną śmietaną, ale te z racji obecności delikatnego smaku cukinii wymagają czegoś lżejszego :) Do tego dania proponuję gęsty jogurt naturalny, do którego dodajemy drobno pociętą świeżą bazylię, przeciśnięte ząbki czosnku przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Sos się "przegryzie" a przez ten czas zabieramy się za smażenie naszych placków. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto na gorący tłuszcz formując placki. Smażymy je z dwóch stron aż uzyskają oczekiwany przez nas bardziej lub mniej rumiany kolor. W zależności od upodobań. Placki podaję z kleksem sosu jogurtowego na wierzchu i ozdabiam świeżą bazylią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz