- 250g roszponki
- 2 duże polędwiczki
- 4 pomidory
- pesto zielone
- sos vinegrette
- oliwa
To moja propozycja na ciepłą kolację. Polędwiczki kroimy na ukośne cienkie pasterki, które delikatnie rozbijamy i smarujemy zielonym pesto z dwóch stron. Tak przygotowane kawałki mięsa wstawiamy do lodówki na min. 2h. Smak ich będzie naprawdę wyjątkowy :)
Przygotowujemy składniki na sos vinegrette:
Na 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny - ewentualnie ocet, sól i pieprz do smaku, odrobina musztardy - najlepiej Dijon i dodaję jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Polędwiczki zamarynowane w pesto smażę na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej oliwą.
Sałatkę podajemy na ciepło! Pomidory pokrojone w plasterki (w poprzek) układamy w wianuszek na zmianę z polędwiczkami prosto z patelni. Do tego dodaję roszponkę polaną sosem vinegrette.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz