SKŁADNIKI:
- 2 pstrągi
- sól ziołowa Kamis
Farsz:
- 1 duża marchew
- 1/2 pora (cienkiego)
- 100g fasolki szparagowej
- przyprawa Kamis -suszone pomidory z czosnkiem
- łyżka masła
- wykałaczki
Do farszu kroimy fasolkę na ok 3cm kawałki, marchew w drobną kostkę, pora w 0,5 cm krążki. Wszystko zalewamy w rondelku wodą i wyjmujemy gdy woda gotując się prawie wyparuje. Mieszamy jeszcze ciepłe z łyżką i doprawiamy obficie przyprawą.
Pstrąg w całości ale wypatroszony. Nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym na foli aluminiowej. Pozostało mi trochę farszu więc wyłożyłam go również pomiędzy ryby na brytfankę. Pstrągi posypałam solą ziołową - przykryłam folią i wstawiłam do piekarnika w temp. 180C na ok.30 minut. Na koniec pieczenia odsłoniłam folię zwiększyłam temp. do 200C by delikatnie ją przyrumienić, a skórka by była chrupiąca.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz