niedziela, 16 listopada 2014

PSTRĄG PIECZONY- FASZEROWANY WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 pstrągi
  • sól ziołowa Kamis
Farsz:
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pora (cienkiego)
  • 100g fasolki szparagowej
  • przyprawa Kamis -suszone pomidory z czosnkiem
  • łyżka masła
  • wykałaczki
Do farszu kroimy fasolkę na ok 3cm kawałki, marchew w drobną kostkę, pora w 0,5 cm krążki. Wszystko zalewamy w rondelku wodą i wyjmujemy gdy woda gotując się prawie wyparuje. Mieszamy jeszcze ciepłe z łyżką i doprawiamy obficie przyprawą.

Pstrąg w całości ale wypatroszony. Nadziewamy farszem i spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym na foli aluminiowej. Pozostało mi trochę farszu więc wyłożyłam go również pomiędzy ryby na brytfankę. Pstrągi posypałam solą ziołową - przykryłam folią i wstawiłam do piekarnika w temp. 180C na ok.30 minut.  Na koniec pieczenia odsłoniłam folię zwiększyłam temp. do 200C by delikatnie ją przyrumienić, a skórka by była chrupiąca.

Smacznego !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz