poniedziałek, 22 czerwca 2020

DUSZONE POLICZKI WOŁOWE


SKŁADNIKI:
  • policzki wołowe (porcja 800g)
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • sól, pieprz
  • smalec
  • 2łyżki miodu
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2łyżeczki otu balsamicznego - polecam produkt marki PONTI
  • plaster 2cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
Policzki wołowe (nie rozbijam ich, jedynie usuwa zbędne błonki) obficie posypuje solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Obsmażam krótko z każdej strony na smalcu.
Następnie przekładam do garnka - zalewam wodą do momentu ich przykrycia. Dodaję imbir pokrojony na mniejsze kawałki, ząbki czosnku (w całości), świeży tymianek, marchew i seler pokrojone w drobne słupki. Wszystko razem duszę. Mięso im dłużej się gotuje tym jest miększe. Minimum 3h na bardzo małym ogniu. Po dwóch godzinach gotowania dodaję ocet balsamiczny oraz miód.

*Jeśli zależy nam na uzyskaniu gęstego sosu przed obsmażaniem możemy delikatnie obtoczyć każdy kawałek mięsa w mące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz