Na co dzień i od święta, to co smaczne dla najmłodszych i to co przeznaczone tylko dla dorosłych, zabawa i łączenie smaków: słodkie, kwaśne, słone, ostre, cierpkie czy też gorzkie...
niedziela, 29 stycznia 2012
Deser śmietankowo-karmelowy
Krem: 500ml śmietany kremówki 36% ; laska wanilii ; 100g cukru ; 5g żelatyny.
Żelatynę zalać 10ml śmietanki. Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem. Dodać żelatynę, zagotować ponownie mieszając, aż się rozpuści. Dodać ziarenka z laski wanilii i dokładnie wymieszać.
Na dno pucharka układam 3-4 okrągłe biszkopty namoczone wcześniej w sosie karmelowym. Pokrywam warstwą kremu śmietankowego ,odstawiam do lodówki na ok 1,5godziny. Na wierzchu polewam karmelem , można udekorować połówką orzecha wloskiego. Hmmm pychota :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz