Składniki:
*2 duże bakłażany
*3 duże ząbki czosnku
*zioła prowansalskie, świeża pietruszka,mięta
*2 garści orzechów włoskich
* cytryna
* sól, pieprz
* mały jogurt naturalny
* łyżka oliwy
* ziarna sezamu
*1 opakowanie fety
* serek naturalny ( Bieluch)
*1 łyżka oliwy
(przepis na podstawie propozycji z miesięcznika Moje Gotowanie)
Bakłażany kroimy na 1cm plastry.Smarujemyoliwą wymieszaną z duzą ilością ziół prowansalskich i smażymy na grillu (elektrycznym) albo pieczemy w piekarniku do momentu zarumienienia.
Warzywa mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i orzechami włoskimi. Pietruszkę drobno kroimy , dodajemy kilka listków świeżej mięty,szczyptę soli, pieprz i sok z 1 małej cytryny.
Jogurt mieszamy z serkiem, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz łączymy z masą ziołową.
Sosem polewamy salatkę oraz obficie posypujemy sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz