Składniki:
*sałata (ja użyłam karbowanej)
*podwójna duża pierś z kurczaka
*7-8 plastrów bekonu
*ewentualnie ser pleśniowy (z niebieską pleśnią)
*4 twarde pomidory*2 awokado
*opakowanie kiełków słonecznika
*4 jajka
*szczypiorek-dymka
(przepis na podstawie propozycji z miesięcznika Moje Gotowanie)
Składniki na sos:
* 3 łyżki octu winnego
* 1 łyżka soku z cytryny
* 2 lyżeczki musztardy
* 1 roztarty ząbek czosnku
* 1/2 łyżeczki soli i cukru
* 1/4 łyżeczki pieprzu
* 1/2 szklanki oliwy
Składniki poza oliwą mieszamy po czym bardzo powoli dolewamy oliwe i ucieramy aż sos zgęstnieje.
Wszystko układamy wartstwowo w przezroczystym półmisku:
1 warstwa: sałata porwana na małe kawałki
2 warstwa: pierś z kurczaka (ugotowaną w rosołku) kroimy w kostkę
3 warstwa: pokrojony w ok.1centymetrowe paski plastry podpieczonego kruchego bekonu
4 warstwa: maniacy serowi - mogą dodać warstę sera pleśniowego, pokruszonego na kawałki
5 warstwa: twarde pomidory pokrojone na cząstki
6 warstwa: awokado pokrojone w kostkę
7 warstwa: kiełki slonecznika
8 warstwa: jajka pokrojone w ósemki
9 warstwa: obficie posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem
Sałatkę zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Po przyrządzeniu powinna trochę odstać tak by składniki się przegryzly.
Można też kombinować i wkomponować swoje własne warstwy - jakieś pomysły już są? :)
PYCHOTA !
Pych,kupiłam już kiełki w Lidl i wyczaruję taką pożywną sałatkę.
OdpowiedzUsuń