*na kruche babeczki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
*na krem:
czekolada miętowa
krem do karpatki Gellwe / budyń śmietankowy
*do dekoracji:
listki świeżej mięty
truskawki
Mąkę przesiać dodać pokrojone masło i sól. Wsypać cukier, dodać żółtka i wszystko szybko dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok.30min.
Ciasto rozwałkować i wypełnić nim dokładnie foremki uprzednio wysmarowane masłem, żeby ciasto nie przywarlo podczas pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, wypełnić folią aluminiową, wsypać na dno ziarenka grochu i wstawic do piekarnika. Pieczemy ok 10min.
Krem do karpatki przygotowujemy jak w opisie na opakowaniu / możemy też wykorzystać np budyń śmietankowy (wtedy należy pamiętać by go rozrobić z połową ilości mleka by był gęstszy!). Krem łączymy z czekoladą, którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej (koniecznie miętowej)
Gotowe, ostudzone babeczki wypelniamy powstałym kremem i ozdabiamy świeżymi listaki mięty i truskawką dla złamania smaku. Przygotowany deser przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjąć by się troszkę zagrzały. Efekt?
Idealne dla gości jako dodatek do kawy lub herbaty po niedzielnym obiedzie :)
Smacznego!!!
to jest bardzo fajne, takie żaglówki na morzu:)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisyk.blogspot.com/
Serdecznie zapraszam do Mnie:) Może tez coś znajdziesz ciekawego na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńDodaje się do obsewowanych i do listy blogów na moim blogu :) U mnie dopiero początki ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał od dziś (5 maj) do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Dziękuję za zaproszenie :)
Usuń