Na co dzień i od święta, to co smaczne dla najmłodszych i to co przeznaczone tylko dla dorosłych, zabawa i łączenie smaków: słodkie, kwaśne, słone, ostre, cierpkie czy też gorzkie...
wtorek, 12 czerwca 2012
TARTA Z JABŁKAMI
Składniki:
*ciasto francuskie
*5-6 mniejszych jabłek
*1 małe opakowanie cukru cynamonowego
*2 łyżeczki cukru waniliowego
*masło
*odrobina soku z cytryny
*płatki migdałowe
Foremkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia następnie wysypujemy równa warstwę cukru cynamonowego (jak ktoś lubi można jeszcze ułożyć rodzynki). Na wierzchu układamy cienkie plasterki jabłka w ślimaczka - jak na zdjęciu ( w między czasie delikatnie skrapiam cytryną tak by w trakcie ukladania jabłek część nie ściemniala), na wierzchu delikatnie posypując cukrem waniliowym tak by skarmeliował podczas pieczenia i migdałami.
Do piekarnika wstawiamy na niezawysoka temperaturę i kontrolując sytuację pieczemy do momentu zarumienienia się jabłek i migdałów ok.30-40min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale cudownie ułożyłaś te jabłka!
OdpowiedzUsuńpięknie ułożone jabłka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤