SKŁADNIKI:
- 35 dag szczawiu
- 50 dag ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 4 szklanek bulionu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
Szczaw należy umyć, przebrać, oczyścić. Następnie pokroić na na drobne kawałeczki i poddusić na masełku. Tymczasem ziemniaki obieram kroję w kostkę i wrzucam do bulionu. Gotuję aż zmiękną i dodaję szczaw. Po zagotowaniu doprawiam jeszcze pieprzem i solą oraz wszystko miksuję na gładką jednolitą masą - blenderem.
Gęsty krem ( bo o takiej konsystencji wyjść powinien) wlewam na talerz, na środku robię dekoracyjny kleks ze śmietany i układam na wierzchu połówki jajka ugotowanego na twardo.
ciekawy wygląd ma ta zupka:)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisyk.blogspot.com/
Moja ulubiona zupa. Zapraszam do siebie na chłodnik: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/06/chodnik-litewski.html
OdpowiedzUsuńFajnie podane, podoba mi się.
OdpowiedzUsuń