SKŁADNIKI:
- 500g szparagów zielonych
- 100g prawdziwego masła - najlepiej z tradycyjnej osełki
- 100g szynki w plasterkach
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- jajka.. dowolna ilość. Ja zdecydowałam się na pięć :)
Czosnek obieramy, każdy ząbek tniemy na cieniutkie plasterki i układamy na wierzchu szparagów,przykrywając szynką pokrojoną w pasy.
Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180C do momentu aż szparagi będą ugotowane i jednocześnie kruche. Wbijamy wtedy na wierzch dowolną ilość jajek ( jak na sadzone ). Wyjmujemy z piekarnika gdy białko będzie mocno ścięte a żółtko lejące.
Jemy z bagietką, którą można maczać w żółtku - jako propozycja na kolację?
Aktualnie można podać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi świeżym koperkiem - jako danie obiadowe?
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz