środa, 21 maja 2014

SZPARAGI ZAPIEKANE Z JAJKIEM


 SKŁADNIKI:
  • 500g szparagów zielonych
  • 100g prawdziwego masła - najlepiej z tradycyjnej osełki
  • 100g szynki w plasterkach
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • jajka.. dowolna ilość. Ja zdecydowałam się na pięć :)


 Szparagi oczyszczamy i układamy w naczyniu, żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Posypujemy solą, grubo zmielonym pieprzem. Obkładamy masłem pokrojonym w kostkę.


Czosnek obieramy, każdy ząbek tniemy na cieniutkie plasterki i układamy na wierzchu szparagów,przykrywając szynką pokrojoną w pasy.
Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180C do momentu aż szparagi będą ugotowane i jednocześnie kruche. Wbijamy wtedy na wierzch dowolną ilość jajek ( jak na sadzone ). Wyjmujemy z piekarnika gdy białko będzie mocno ścięte a żółtko lejące.

Jemy z bagietką, którą można maczać w żółtku - jako propozycja na kolację?
Aktualnie można podać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi świeżym koperkiem - jako danie obiadowe?

Smacznego! :)  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz