poniedziałek, 23 czerwca 2014

SZYBKIE WARSTWOWE CIASTO


 SKŁADNIKI:
  • słodkie herbatniki Bebe
  • krakersy
  • budyń waniliowy
  • 0,5 l. mleka
  • 100g masła
  • powidła śliwkowe
  • płatki migdałowe
  • masa krówkowa kakaowa Bakalland
Układamy w brytfance warstwy (od dołu):

1 warstwa: słodkie herbatniki
2 warstwa: budyniowa .Budyń przygotowujemy wg przepis na opakowaniu, po czym gotowy miksujemy dokładnie z masłem. Ostudzony rozsmarowujemy na herbatnikach.
3 warstwa: słodkie herbatniki
4 warstwa: masa krówkowa
5 warstwa: krakersy
6 warstwa: powidła śliwkowe
7 warstwa: płatki migdałowe

Oczywiście wstawiamy do lodówki na min.30min przed podaniem. Każda warstwa układanych herbatników i krakersów powinna się pokrywać dokładnie z poprzednią. Czyli wszystkie układamy np. w równych rzędach poziomo. Wtedy łatwiej jest nam i ładniej wygląda ukrojona porcja ciasteczka dla gościa.
Gdy spróbujemy wszystkich warstw jednocześnie podczas jednego kęsa, będziemy mieli idealne połączenie wszystkich smaków: kremowego budyniu, słodkiej masy kakaowej i kwaskowatości powideł. Hmmmm... Idealne !

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz