SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie
- 1 opakowanie mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny
- 250g boczku wędzonego pokrojonego w paski o długości mniej więcej jak włoszczyzna
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany 18%
- gałka muszkatałowa
- pieprz, sól do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 100g startego żółtego sera
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciastem francuskim.
Na ciasto wykładamy równa warstwę rozmrożonej włoszczyzny, następnie podsmażoną wcześniej na maśle cebulkę i boczek. Wszystko zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min w temp. do 180C. Taka tartę podaję w parze z ogórkami konserwowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz