czwartek, 26 czerwca 2014

TARTA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

 
SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie
  • 1 opakowanie mrożonej, krojonej w paski włoszczyzny
  • 250g boczku wędzonego pokrojonego w paski o długości mniej więcej jak włoszczyzna
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 18%
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz, sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100g startego żółtego sera
Przepis na masę: jajko rozkłócamy dokładnie widelcem, dodajemy starty żółty ser i śmietanę oraz dokładnie mieszamy. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku - dodajemy i przyprawiamy solą, pieprzem i ścieramy odrobinę gałki muszkatałowej.

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciastem francuskim.
Na ciasto wykładamy równa warstwę rozmrożonej włoszczyzny, następnie podsmażoną wcześniej na maśle cebulkę i boczek. Wszystko zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 min w temp. do 180C. Taka tartę podaję w parze z ogórkami konserwowymi.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz