To kolejny pomysł na romantyczną kolację :) ostatnio raczyliśmy się w domu FONDUE CZEKOLADOWYM... ,
ponieważ ten temat gości na moim blogu po raz pierwszy tradycyjnie umieszczam parę słów o samym Fondue.
Fondue (z fran. fondre – roztapiać się) – to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Włoszech.
(źródło: Wikipedia).
Dziś moje Fondue w wersji nietradycyjnej - czekoladowej.
Oczywiście przygotowanie banalnie proste ale smak??? Zabójczy... zapach czekolady w domu...
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady (wersje dowolne ja polecam jedną mleczną a jedną gorzką )
- śmietanka 30%
- ewentualnie: sól, chilli, kilka kropli brandy
- owoce: truskawki, banany, kiwi, ananas
Oczywiście zasada jest prosta, na szpikulec nadziewamy wybrany owoc, maczamy w czekoladzie i się delektujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz