SKŁADNIKI:
- 300g truskawki
- 500g rabarbar
- 2 litry wody
- 4 duże łyżki stołowe cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ulubiony makaron :)
Truskawki i rabarbar dokładnie myjemy, z rabarbaru odkrajamy kawałek części górnej i dolnej. Pozostałość kroimy na ok 5cm kawałki. Wrzucamy do garnka rabarbar i truskawki, gdy zupa się zagotuje i owoce zmiękną odcedzamy je sitkiem. Do zupy dodajemy cukry. Można zabielić śmietaną, ja jednak podaję samą. Ma piękny kolor i zapach bez tego, nie wspominając już o tym że jest mniej kaloryczna.
Zupę podajemy letnią z makaronem.
Banalnie proste prawda? Orzeźwiające, a jaki zapach podczas gotowania w domu... Hmmm :)
Pamiętajcie w kuchni... Im czerwieńszy wybierzecie podczas zakupu rabarbar tym jego smak będzie słodszy.
RABARBAR - jest źródłem witamin A,C,E , A a także potasu, kwasu foliowego i błonnika.
W surowym rabarbarze znajduje się kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącze ma właściwości antyrakowe.
(źródło: poradnikzdrowie.pl )
Rabarbar - owoc czy warzywo? Właściwości lecznicze rabarbaru
Rabarbar jest źródłem
witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W surowym
rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone
kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar
stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie. Skąd
roślina przywędrowała do Europy i dlaczego nie mamy pewności czy jest
warzywem?
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest
źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W
surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już
upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie
uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i
błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy,
ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni
naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i
błonnika. W surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy,
ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni
naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest
źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W
surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już
upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie
uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
jest
źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W
surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już
upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie
uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń