- kasza gryczana ugotowana na sypko (2 torebki)
- 500g szynki wieprzowej b/k
- 2 cebule
- 2 litry bulionu
- 2 liście laurowe
- kilka grzybków suszonych
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- sól ziołowa, pieprz.
Szynkę należy pokroić w kostkę, podsmażyć krótko i na ostrym ogniu na patelni z pokrojoną w piórka cebulką ,po czym przełożyć do garnka z bulionem. Do bulionu dodać wcześniej namoczone suszone grzybki i pokrojone w paski. Gdy mięso będzie już miękkie i odpowiednio podduszone, wrzucam pokrojoną w kostkę jedną cukinię, która zagęszcza sos - rozgotowując się w nim.
Drugą cukinię i bakłażana , kroimy w plasterki "ukośnie" by były jak najdłuższe.Blanszujemy delikatnie (kilka minut) w wrzątku tak by nie były surowe.
Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym.
Pierwsza warstwa to kasza gryczana
Druga warstwa to nasz "gulasz"
Trzecia warstwa to ułożone na przemiennie plasterki cukinii i bakłażana.
Na wierzchu posypujemy do smaku solą ziołową i pieprzem.
Przykrywamy naczynie żaroodporne pokrywką i wstawiamy na 20minut do piekarnika.Warzywa się podduszą, sos z mięsa przeniknie do kaszy - odpowiednio łącząc wszystkie smaki.
Jednogarnkowe danie obiadowe.
Polecam. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz