środa, 1 października 2014

GRUSZKI W OCCIE


SKŁADNIKI:
  • 2kg gruszek
  • 1kg cukru
  • 3 szklanki octu winnego z białego wina 6% Jamar
  • 2 szklanki wody
  • laska cynamonu
  • 10 goździków
Należy w pierwszej kolejności zagotować wszystkie składniki na zalewę. Następnie obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z nasion i przełożyć do naczynia. Owoce skrapiamy delikatnie octem (lub kroplami cytryny- jak kto woli), dzięki czemu nie z ciemnieją jak będą stały i czekały na swoją kolej :)
Do gotującej się zalewy wkładamy stopniowo po kilka gruszek i gotujemy ok 3-5min. Jeśli nasze gruszki są bardzo twarde to raczej 5 min. Po wyjęciu wkładamy od razu do przygotowanego wcześniej wyparzonego słoika. Przygotowane gruszki zalewamy zalewą (po wyjęciu z niej goździków i laski cynamonu). Zakręcamy dokładnie, następnie do ostygnięcia odstawiamy do góry dnem.

1 komentarz: