SKŁADNIKI:
*2 kg papryki (można ewentualnie mieszać kolory - ja wybrałam tylko czerwoną, należy wybierać twarde i o grubym miąższu)
*kilka ząbków czosnku
ZALEWA:
*1 szklanka octu Jamar 10%
*5 szklanek wody
*1/2 szklanka cukru
*1 czubata łyżka soli
*kilka ziarenek ziela angielskiego
*kilka łyżeczek oliwy (jedna na słoik)
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i gotujemy, po czym studzimy. W tym czasie:
paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy pionowo wzdłuż na kawałki. Układamy w (przygotowanym do pasteryzacji) słoiku ściśle obok siebie. W luki wkładam kawałki czosnku. Gotowe zalewamy letnią zalewą po czym na wierzchu lejemy łyżeczkę oliwy. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 5min po czym odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia na bawełnianej ściereczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz