środa, 15 października 2014

TARTA CZEKOLADOWE ESPRESSO


Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 zaparzone espresso
  • 300g czekolady deserowej
  • masa krówkowa kajmakowa
  • sorbet malinowy
Ciastem francuskim wykładamy brytfankę do tarty lub zwykłą tortownicę. Nakłuwamy widelcem tak by podczas pieczenia nie powstały pęcherze powietrza a powierzchnia była równa. Można wierzch przyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarenkami fasoli.  Po upieczeniu i ostygnięciu smarujemy masa krówkową - kajmakową. Gdy kupujemy gotową, włóżmy puszkę na parę minut do kubeczka z wrzątkiem - gdy się delikatnie roztopi będzie łatwiej smarować. Na cieście tworzymy pierwszą warstwę tarty. Wstawiamy do lodówki na ok.30min.
Następnie w rondelku roztapiamy czekoladę łącząc ze śmietanką. Przygotowane wcześniej espresso łączymy z masą. Całość rozsmarowujemy jako drugą warstwę i wstawiamy do lodówki.

Tartę radzę kroić mocno schłodzoną - ja podawałam z kulkami sorbetu malinowego dla kontrastu smaku.

1 komentarz: