czwartek, 16 października 2014

ZUPA KREM POMIDOROWY

Składniki:
  •  750ml bulionu
  •  3 marchewki
  •  1 pietruszka
  •  1/4 dużego selera
  •  8-10 świeżych liści bazylii
  •  2 łyżeczki ziół prowansalskich
  •  2 duże puszki pomidorów w całości bez skórki
  •  pomidorki koktajlowe świeże do dekoracji
  •  ser lazur z zieloną pleśnią
  •  pieprz świeżo mielony
Bulion zagotować razem z marchwią, pietruszką i selerem. Gdy będę już miękkie dodać pomidory - zagotować. Zupę zblenderować na gładki krem razem z  bazylią - połączyć z ziołami. Doprawić pieprzem.

Na talerzu podawać wkładając kilka plasterków sera pleśniowego (który się częściowo rozpuści) i udekorować połówkami pomidorków koktajlowych oraz świeżą bazylią.

1 komentarz: