- 1/2 dyni piżmowej
- rozmaryn
- 2 łyżki masła
- ser pleśniowy cammembert
- ciasto francuskie
- 150 ml śmietany 30%
- 3 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 2 jajka
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Dusimy na patelni z masłem i czosnkiem pokrojonym na plasterki. Doprawiamy solą , obsypujemy dość intensywnie rozmarynem. Smażymy do momentu by była miękka ale nie rozgotowana.
Ciastem francuskim wylepiamy tortownicę, nakłuwamy dno i boki widelcem. Wykładamy na ciasto dynię. W miejsca pomiędzy kawałkami dyni układamy kawałki pokrojonego sera pleśniowego.
Śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy pieprzem. Wylewamy na naszą tartę zakrywając dynię.
Pieczemy ok 40minut w temp. na początku 150C stopniowo zwiększając do 180C.
*inspiracja przepisem http://mirabelkowy.blogspot.com PRZEPYSZNY POMYSŁ :)
mniam! tarta wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWspaniała jesienna tarta, pyszności:) sama nie robiłam jeszcze tarty na francuskim cieście, zawsze robię kruche, ale francuskie łatwiejsze i szybsze:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Mmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i tak też smakuje...
OdpowiedzUsuń