poniedziałek, 6 października 2014

TARTA Z DYNIĄ

SKŁADNIKI:
  • 1/2 dyni piżmowej
  • rozmaryn
  • 2 łyżki masła
  • ser pleśniowy cammembert
  • ciasto francuskie
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 jajka

Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Dusimy na patelni z masłem i czosnkiem pokrojonym na plasterki. Doprawiamy solą , obsypujemy dość intensywnie rozmarynem. Smażymy do momentu by była miękka ale nie rozgotowana.

Ciastem francuskim wylepiamy tortownicę, nakłuwamy dno i boki widelcem. Wykładamy na ciasto dynię. W miejsca pomiędzy kawałkami dyni układamy kawałki pokrojonego sera pleśniowego.
Śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy pieprzem. Wylewamy na naszą tartę zakrywając dynię.

Pieczemy ok 40minut w temp. na początku 150C stopniowo zwiększając do 180C.


*inspiracja przepisem http://mirabelkowy.blogspot.com PRZEPYSZNY POMYSŁ :)

4 komentarze:

  1. mniam! tarta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała jesienna tarta, pyszności:) sama nie robiłam jeszcze tarty na francuskim cieście, zawsze robię kruche, ale francuskie łatwiejsze i szybsze:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i tak też smakuje...

    OdpowiedzUsuń