- 1 dynia piżmowa
- 2 duże marchewki
- 1/4 kostki masła
- 2 duże udka kurczaka
- 750 ml bulionu
- 3 ziemniaki
- przyprawa curry
- pieprz,sól do smaku
- pestki dyni
Udka kurczaka gotujemy w bulionie (bez skóry- ja ją zdejmuję). Następnie wyjmujemy, po ostudzeniu mięso zdejmujemy z kości i kroimy na drobne kawałki. Dynię obieramy i kroimy w kostkę tak samo ziemniaki, marchewkę w plasterki - wszystko wkładamy do bulionu i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dołączam również masło. Wszystko blenderujemy na gładki mus i doprawiamy przyprawą curry - dosyć obficie, solą i pieprzem wg uznania.
Zupę podaję z garstką pestek dyni na wierzchu.
Smacznego :)
Zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga kulinarnego :) veggieappetizing.blogspot.com
OdpowiedzUsuńKrem z dyni..Pyyyychotka! ! Aż ślinka cieknie :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Uwielbiam zupy kremy, także z dyni, ale z kurczakiem jeszcze nie jadłem;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZamiast dyni wolę słonecznik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńPyszny blog! Przepis znakomity, uwielbiam takie lekkie zupy. Niestety mój partner nie przepada za zupą krem i zawsze mam problem jak go zachęcić, albo co zrobić do zupki, aby wreszcie się nią najadł. Może czas zakupić jakiś nowy sprzęt kuchenny ;-)
OdpowiedzUsuńpychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń