- 3 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki
- groszek konserwowy
- kukurydza
- dwa udka kurczaka
- rosół
- żelatyna 8 łyżek
Do wykonania takiej przekąski wykorzystałam silikonową foremkę do muffinek. Dzięki temu wszystkie galaretki były o jednakowym kształcie - podczas przygotowywania nie zajmowały dużo miejsca w lodówce, a w momencie wykładania ich dla gości na talerz wystarczy je tylko wycisnąć z foremek i gotowe :)
Układamy kolejno w foremkach poszczególne warstwy galaretek.
Etap1 - listek natki pietruszki
Etap2 - plasterek jajka na twardoEtap3-kukurydza i groszek
Etap4- drobno pokrojone mięso z kurczaka (2 udka kurczaka ugotowałam w rosołku).
Etap5- wszystko zalewam przestudzoną galaretką. Wg zaleceń na opakowaniu żelatyny którą zakupiliśmy. Odpowiednią ilość łyżeczek rozpuszczamy w gorącym rosołku/bulionie.
Ja wstawiłam na noc foremkę do lodówki. Następnego dnia na wizytę gości jako jedna z przekąsek gotowe :) do tego polecam pieczywo i ocet z białego wina - marki Jamar.
Świetny pomysł z tymi foremkami ;)
OdpowiedzUsuń