- 300g kasza gryczana
- marynowane kulki-buraczki
- 400g piersi z indyka
- 1 duża czerwona cebula
- natka pietruszki
- 3 duże soczyste pomarańcze
- pieprz mielony
- sól ziołowa Kamis
sos:
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 duża łyżka musztardy
- oliwa z oliwek 1/4 szklanki
- sól, pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotuję na sypko. Mięso wkładam do małej brytfanki do piekarnika skrapiam delikatnie oliwą. Następnie oprószam solą ziołową i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Piec ok 20min w 160C.
cebulę kroję w piórka. Pomarańczę obieram i kroję w ósemki (bez białej błonki).
W dużym naczyniu żaroodpornym wsypuję na dno kaszę gryczaną, upieczoną pierś z indyka kroję na kawałki ok 3cm w poprzek i układam na wierzchu. Następnie buraczki i posypuję wszystko cebulą. Polewam 1/2 sosu (należy połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu- dokładnie wymieszać) i wstawiam do piekarnika na 10-15min tak by wszystko się zagrzało i smaki przegryzły.
Po wyjęciu potrawy z piekarnika układam na wierzchu cząstki pomarańczy - polewam pozostałą częścią sosu i posypuję natką pietruszki.
Smacznego!
Ostatnio poszukuję własnie przepisow na dania jednogarnkowe, bo są dla mnie najwygodniejsze, jako dla dużo pracującej singielki :) zapisuję sobie ten i z pewnością wykorzystam :)
OdpowiedzUsuń