Na co dzień i od święta, to co smaczne dla najmłodszych i to co przeznaczone tylko dla dorosłych, zabawa i łączenie smaków: słodkie, kwaśne, słone, ostre, cierpkie czy też gorzkie...
środa, 26 września 2018
Pierogi z jagodami
Składniki na ciasto:
*mąka tortowa
*mleko
Do mąki ( proponuję 2 szklanki ) dodajemy ciepłego mleka i wyrabiamy ciasto. Do momentu uzyskania dość ścisłej kulki. Następnie rozwałkowujemy placek ciasta, wykrajam szklanką kółka, faszeruję dosłownie łyżeczką jagód, składam na pół i zlepiam brzegi pierogów.
Farsz:
*jagody
*cukier
Jagody (w całości) mieszamy z cukrem w dowolnej ilości.
Gotowe pierogi wrzucam na delikatnie osolony wrzątek - partiami. Gotuję ok. 5min od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta).
Podaję z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz