Na co dzień i od święta, to co smaczne dla najmłodszych i to co przeznaczone tylko dla dorosłych, zabawa i łączenie smaków: słodkie, kwaśne, słone, ostre, cierpkie czy też gorzkie...
czwartek, 27 września 2018
Knedle ze śliwką
Składniki na ciasto:
* 500g ugotowanych ziemniaków
* 250g mąki tortowej
* 50g mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* szczypta soli
Składniki na farsz:
* 300g śliwek węgierek
* cukier
Ziemniaki ugotowane przepuszczam przez praskę. Z podanymi wyżej pozostałymi składnikami zagniatam ciasto. Następnie odrywam kawałki, rozwałkowuje na małe placki. Kładę na każdy z nich połowę śliwki, do jej wnętrza wsypuję pół łyżeczki cukru i zalepiam tworząc kulkę. Tak przygotowane knedle, wrzucam partiami na delikatnie osolony wrzątek i gotuję ok 7-10 min od wypłynięcia W zależności od wielkości knedla.
Dodatki do gotowych knedli:
* bułkę tartą dodaję do 3łyżek masła na patelni wraz z szczypta cynamonu i łyżką cukru. Gdy bułka się zarumieni polewam nią gotowe knedle
*druga propozycja, którą moja córka uwielbia to kwaśna śmietana. Też idealnie pasuje do tego dania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam, dawno nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam knedle głównie z truskawkami :)
OdpowiedzUsuń