Składniki:
- 1 kostka masła 82%
- 500g mąki pszennej
- kwaśna śmietana 200ml
- pół szklanki cukru miałkiego lub pudru
- kilka kropli aromatu - ja dodaję migdałowy
- ulubione ziarna, orzeszki - co kto lubi
- kilka łyżek miodu płynnego
Z ciasta formuję wałek i zawijam w folię spożywczą - wkładam do zamrażalnika na 30min.
W tym czasie przygotowuję ziarna. Ja wybrałam ziarna słonecznika, dyni i orzeszki piniowe. Prażę je chwilę na patelni i łączę z kilkoma łyżkami płynnego miodu.
Następnie wyjmuję i kroję na plasterki ok 0,5cm - każdy. Na wierzchu układam po łyżeczce przygotowanej masy.
Piekę w temperaturze 180stopni - ok.15-20min. Do momentu zarumienienia.
Ciasteczka są kruche, delikatne z ciekawym posmakiem. Idealne jako lekki dodatek do popołudniowej herbaty. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz