sobota, 18 kwietnia 2020

Kruche ciastka z nasionami




Składniki:
  • 1 kostka masła 82%
  • 500g mąki pszennej
  • kwaśna śmietana 200ml
  • pół szklanki cukru miałkiego lub pudru
  • kilka kropli aromatu - ja dodaję migdałowy
  • ulubione ziarna, orzeszki - co kto lubi
  • kilka łyżek miodu płynnego
Do przesianej przez sito mąki dodaję miękkie pokrojone w kostkę masło, śmietanę, cukier, aromat i zagniatam ciasto.


Z ciasta formuję wałek i zawijam w folię spożywczą - wkładam do zamrażalnika na 30min.
W tym czasie przygotowuję ziarna. Ja wybrałam ziarna słonecznika, dyni i orzeszki piniowe. Prażę je chwilę na patelni i łączę z kilkoma łyżkami płynnego miodu.





Następnie wyjmuję i kroję na plasterki ok 0,5cm - każdy. Na wierzchu układam po łyżeczce przygotowanej masy.

Piekę w temperaturze 180stopni - ok.15-20min. Do momentu zarumienienia.

Ciasteczka są kruche, delikatne z ciekawym posmakiem. Idealne jako lekki dodatek do popołudniowej herbaty. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz