sobota, 18 kwietnia 2020

Ser camembert zapiekany w cieście francuskim

Od pewnego czasu zaobserwowałam duże zainteresowanie przepisem dotyczącym zapiekanego sera camembert w cieście francuskim. Uznałam jednak, że jest to przepis dla mnie na niecodzienną kolację. W dobie dzisiejszej izolacji społecznej postanowiłam skupić się bardziej na relacjach z bliskimi - co nie jest teraz łatwe i przygotować wyjątkową kolację dla męża korzystając z owego pomysłu (internetowych propozycji).


Składniki:
  • Ser camembert (u mnie razy dwa)
  • Ciasto francuskie
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • szynka parmeńska - 8plasterków (po cztery na krążek sera)




Każdy krążek przekroiłam na pół. Obrałam ząbek czosnku ułożyłam na połówce. Do smaku doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Posypałam poszatkowaną natką pietruszki.


Następnie złożyłam dwie części oraz owinęłam ser plastrami szynki.





Tak przygotowany ser zawijamy w ciasto francuskie. Mi zakupione jedno ciasto wystarczyło na dwie przygotowane w owy sposób porcje.





Następnie układam na papierze do pieczenia i wkładam do piekarnika na ok 30-40min w temp.190stopni do piekarnika.

U mnie bardzo często szybką sałatką w zestawieniu do takich dań są pomidory z oregano,bazylią na rukoli skropione oliwą z oliwek.

Szybki prosty przepis na romantyczną kolację - który nie może się nie udać :) Gdy korzystamy z dużego sera - śmiało w zestawieniu z bagietką i lekką sałatką można podać jedną taką porcję na pół. Jest naprawdę syta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz