niedziela, 19 kwietnia 2020

Śledzie z ogórkiem





Składniki:

  • śledzie matiasy 4szt
  • mała cebula
  • ogórek kiszony 2szt
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • ziele angielskie 4szt
  • liść laurowy
zalewa:
  • olej - 1/3szklanki
  • oliwa z oliwek - 1/3szklanki
  • ocet balsamiczny - 2stołowe łyżki
Śledzie moczę w wodzie ok.2godzin po czym kroję na paski o szerokości ok 3cm. Cebulę i ogórki kroję w kostkę. Czosnek - na cienkie plasterki. Wszystko wspólnie mieszam wraz z poszatkowanym świeżym koperkiem ( ilość wg.uznania - ja dodałam na jen słoik o pojemności 1litra - pół pęczka).
Na dno słoika kładę 1duży liść laurowy i 4 ziela angielskie.

Przekładam w słoiku ściśle warstwami śledzie i dodatki - powtarzam tą czynność do momentu aż skończą się przygotowane składniki. Na koniec wypełniam słoik przygotowaną zalewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz