Składniki:
- Części kurczaka - u mnie dwa podudzia podzielone na pół
- 500 g pieczarek białych
- pół cebuli
- plasterki wędzonego parzonego boczku
- 8 ziemniaków
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,majeranek
- łyżka oliwy
- rękaw do pieczenia
Ziemniaki obieram i kroję w ćwiartki, pieczarki zaś w połówki razem z piórkami cebuli - mieszam z solą , majerankiem i łyżką oliwy. Kurczaka owijam plasterkami boczku.
Tak przygotowane wszystkie składniki układam w rękawie do pieczenia. Wstawiam do piekarnika na ok 1,5h 190stopi ale wszystko uzależnione jest od tego jakiej wagi mamy kurczaka. Mój miał do 1kg plus zawsze trzymam do 30min dłużej w piekarniku kontrolując sytuację.
W trakcie pieczenia czujemy głównie charakterystyczny zapach pieczarek połączony z majerankiem i nutą pieczonego boczku w tle.
Świetny pomysł. Nie zapomnij zgłosić do akcji ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis na medal!
OdpowiedzUsuń