Składniki:
- części kurczaka - wg własnych upodobań
- puszka ananasa
- pół cebuli
- papryka czerwona
- przyprawy: sól,papryka słodka,curry
- łyżka oliwy
Tak przygotowanego kurczaka kolejnego dnia układam w brytfance oraz obkładam cebulą pokrojoną w piórka, kawałkami papryki oraz półplasterkami ananasa.
Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na ok 1,5h 190stopi ale wszystko uzależnione jest od tego jakiej wagi mamy kurczaka. Mój miał do 1kg plus zawsze trzymam do 30min dłużej w piekarniku kontrolując sytuację. Pod koniec pieczenia - ponieważ lubimy chrupiącą skórkę kurczaka - zdejmuję folię , a części kurczaka delikatnie polewam pozostałym syropem z ananasa. Takie danie podaję z ryżem jaśminowym. Smacznego !
Pycha, uwielbiam ananasa do kurczaka☺
OdpowiedzUsuń