SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka sody
- garść listków świeżej bazylii
- sok z cytryny - wybrałam markę Limmi - dodałam 8łyżeczek
- masło i bułka tarta - do brytfanki
- cukier puder
Suche składniki łącze w pierwszej kolejności.Mąkę przesiewam.
Za pomocą blendera zmiksowałam jajka z listkami bazylii. Dodałam wraz z pozostałymi mokrymi składnikami do suchych i dokładnie wymieszałam - łyżką.
Na koniec dodaję sok z cytryny i ponownie mieszam.
Wlewam ciasto do przygotowanej wcześniej foremki do ciasta. Wysmarowanej ją masłem i obsypałam bułką tartą.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 45min w temp. 190.
Gotowe wystudzone ciasto , posypuje przed podaniem cukrem pudrem i dekoruję świeżymi listkami bazylii. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz