SKŁADNIKI:
- Suszone pomidory w leju słonecznikowym - ok140g
- 500g podudzie kurczaka
- 400g szparagi
- kasza bulgur 150g
- przyprawy: sól, suszone: pomidory, czosnek, bazylia
Szparagi przygotowuję odcinając ok3cm od dołu. Pozostałą długość każdego szparaga kroję na trzy części. Wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję do miękkości.
Suszone pomidory - wykorzystałam ok.pół słoiczka. Wybrałam produkt marki PONTI ze względu na jakość pomidorów i olej słonecznikowy w którym są zanurzone - ponieważ jest bardzo aromatyczny i idealnie pasuje również do smażenia w tej potrawie.Pomidory kroję na mniejsze kawałki, zaś kurczaka na paski.
Polewam go kilkoma łyżkami oleju z pomidorów i doprawiam solą, dodatkowo suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.
Tak przygotowanego kurczaka podsmażam na patelni. Pod koniec dodaję również pomidory.
Następnie ugotowaną kaszę bulgur, dokładnie mieszam i jeszcze chwilę razem podgrzewam.
Przed podaniem dodaję ugotowane szparagi i delikatnie łączę.
Danie obiadowe, lekkie i sycące. Kasza, drób z przełamaniem delikatnego smaku szparagów z intensywnymi aromatycznymi suszonymi pomidorami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz