niedziela, 3 maja 2020

MŁODA KAPUSTA

Składniki:
  • młoda kapusta
  • pęczek kopru
  • dymka
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • dwie łyżki mąki
  • cytryna
  • sól do smaku
Kapustę przekroić na pół - wykroić głąb. Następnie szatkuję połówkę i wkładam do dużego garnka. Na dnie wkładam kilka pokrojonych na plasterki ząbków czosnku. Następnie układam warstwę pokrojonej dymki (razem z cebulką) , przykrywam drugą poszatkowaną połówką. I tak kolejną główkę jeśli mamy potrzebę większej ilości takiej kapustki. Główki na początku sezonu są małe i luźne. Nawet gdy wydaje nam się, że kapustka nie mieści się wręcz do naszego garnka - ona znacznie będzie zmniejszała swoją objętość w trakcie gotowania. Podlewam kapustę wodą do połowy wysokości zawartości garnka (można bulionem) ja pierwszą doprawiam tylko solą - następnie po ugotowaniu cytryną dla złamania smaku i wrzucam poszatkowany koperek. Po kilku minutach na patelni przygotowuję zasmażkę. Masło rozpuszczam dodaję do niej mąkę - dokładnie mieszam. Po chwili po woli dodaję po łyżeczce powstałego sosu z kapusty. Tak wykonaną zasmażkę dodaję do garnka - delikatnie mieszam i pozostawiam do zagotowania.





Tak wykonana młoda kapustka jest dodatkiem do tradycyjnych polskich dań obiadowych u nas w domu. My jednak raczymy się nią na samym początku w zestawie z ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz