Składniki:
- udziec z indyka
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- sól, pieprz do smaku
- pomidory śliwkowe
- mozzarella
- kilka listków świeżej bazylii - wg.upodobań.
Udziec z indyka skrajam na większe kawałki. Oliwę łączymy z bazylią suszoną oraz solą i pieprzem. Mięso smaruje marynatą i odstawiam na 2godz do lodówki.
Następnie podsmażam kilka minut z każdej strony na patelni. Dzięki czemu mięso po docelowym upieczeniu nie będzie suche.
Podsmażonego indyka układam na brytfance i przysłaniam warstwą pomidorów oraz mozzarelli pokrojonych w plasterki. Zazwyczaj używam pomidorów śliwkowych ponieważ mają więcej miąższu - dzięki temu pomidor dalej zachowa swoją formę a potrawa nie będzie bardzo wodnista. Wszystko wkładam do nagrzanego piekarnika na 20min w temp.190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz