SKŁADNIKI:
- botwinka
- 2-3 łyżki masła
- ziemniaki
- jajka
- 2 duże ząbki czosnku
- pęczek koperku
- bulion - wywar ( ja przygotowałam na kości schabowej)
- sól, pieprz do smaku
Liście i łodygi botwinki szatkuję na drobne kawałki.
Buraczki kroję na cienkie półplasterki, koperek drobno szatkuję.
Do przygotowanego wcześniej wywaru mięsnego dodaję botwinkę i gotuję do miękkości,zaś w drugim garnuszku na maśle podsmażam koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy zmięknie (po kilku minutach), przekładam do gotującej się zupy.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z łyżką śmietany w towarzystwie podpieczonych plasterków ziemniaków i jajka sadzonego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz