wtorek, 27 maja 2014

OGÓRKI KISZONE / MAŁOSOLNE

Pojawiły się już ogórki gruntowe i nadszedł czas kiszonych ogórków :)

W pierwszym etapie są małosolne, z kolejnymi dniami powstają kiszone.

Najpierw ogórki trzeba bardzo dokładnie umyć, ja delikatnie ścinam końcówki każdego ogórka.
Ściśle układam w szklanym naczyniu. Zalewa powstaje z wody i soli w proporcji: 1 duża łyżka soli na 1 litr wody. Taką zalewę należy zagotować i po przestudzeniu zalać ogórki w naczyniu. Na wierzchu należy przycisnąć np. talerzem ( musi być niewielki dostęp powietrza! ) i butelką wody.
Bardzo ważnym elementem w tym całym procesie ukwaszenia ogórków są przyprawy, które układam już razem z ogórkami podczas wypełniania naczynia. Wciskam pomiędzy ogórki ząbki czosnku - przecięte na pół. Moim sekretem jest nie zdejmowanie z ząbków łupinki ! Mają wtedy intensywniejszy smak. Osobiście uwielbiam czosnek. Na dno naczynia i pomiędzy każdą warstwą ogórków dodaję jeszcze: gorczycę białą, koper ( zwłaszcza łodygi mają tu znaczenie), korzeń chrzanu, ziele angielskie, odrobinę suszonego estragonu i liść laurowy.

* jeśli chcemy przyspieszyć proces ukwaszenia ogórków możemy zalać je ciepłą zalewą (ale nie wrzątkiem! )

Smacznego!

A może Wy macie jakieś swoje "sekrety" tego procesu?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz