piątek, 23 maja 2014

SZYBKIE PRZEKĄSKI część 3

Przekąska to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami.Ze względu na niezdrowy charakter popularnych przekąsek (np. chipsy) , zalecane jest zastępowanie ich owocami, warzywami, orzechami czy kanapkami ze świeżymi składnikami. (źrodło: Wikipedia)  Ja preferuję ich bardziej zdrowy charakter a Wy? 


Ta przekąska wymaga troszkę więcej pracy niż poprzednie, które Wam przedstawiłam, ale zapewniam że jest godna uwagi :)
Składniki:
  • ciasto francuskie
  • łosoś wędzony
  • serek typu Philadelphia - czosnkowy!
  • sezam
Ciasto francuskie smarujemy serkiem i układamy na nim skrawki łososia wędzonego.
Zwijamy w rulon. Wstawiamy na 30 minut do lodówki by się dobrze schłodziło dzięki czemu będzie nam się lepiej kroiło. A kroimy na kawałki ok 3cm. Obtaczamy (tylko z brzegów) w sezamie. Układamy w odstępach na papierze do pieczenia i wkładamy do wcześniej nagrzanego pieca na ok. 15minut. 

Można podawać na ciepło i na zimno :) tak samo pysznie smakuje. 

(przepis- Inspiracja sklepu Lidl)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis,z całą pewnością kiedyś z niego skorzystam. Pamiętam, że kiedyś jadłam podobne przekąski, które dostarczył nam pewien catering dla firm. Ich dania były również przepyszne!

    OdpowiedzUsuń