niedziela, 13 maja 2012

ZUPA-KREM Z CUKINII

Składniki:
* 2 duże cukinie
* 2 duże cebule
* 4 ząbki czosnku
* tymianek
* pęczek koperku
* 0,5 litra bulionu warzywnego
* pieprz
* 2 łyżki śmietany
* 1 duża łyżka mąki


Cukinię (ze skórką) dokładnie sparzam wrzątkiem po czym kroję na plasterki wraz z pokrojoną w ósemki cebulą , czosnkiem i dużą ilością tymianku. Wszystko skrapiam oliwą oraz wstawiam do piekarnika i czekam aż się zarumieni.
Do gotowego bulionu dodaję przygotowane wcześniej warzywa i miksuje blenderem na jednolitą masę. Zaprawiam śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Po zagotowaniu dodaję świeży drobno pokrojony koperek.
Gotowe!

*cukinie polecam wąskie , nie będą miały dużych pestek które byłyby później wyczuwalne w zupie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz