niedziela, 29 kwietnia 2012

PSTRĄG FASZEROWANY

Składniki:

*4 pstrągi ( waga 1szt ok 200g)

* masło

* 4 ząbki czosnku

* 1 pęczek natki pietruszki

* sól

* pieprz  ( świeżo mielony)





Pstrągi już wypatroszone wypełniamy w środku wcześniej przygotowaną masą - masło mieszamy z drobno pokrojoną pietruszką, solą i czosnkiem pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Tak wypełnione ryby układamy w naczyniu obficie posypując pieprzem i solą z każdej strony, spinamy w miejscach z farszem wykałaczkami  po czym wkładamy do lodówki na ok2 godziny.  Następnie obtaczamy w mące i  smażymy na patelni ( najlepiej grillowej) ok 15minut z każdej ze stron. Po przewróceniu ryby na drugą stronę ułożyłam na rybie cienkie plasterki cytryny. Przepis ten wypatrzyłam w jednej z tzw. sklepowych gazetek. Osoby konsumujące to danie? Zachwycone :) Do ryby podałam sałatę -rucolę z jogurtem naturalnym z odrobiną czosnku,solą i pieprzem. Mniiiiiam !

1 komentarz:

  1. pycha rybka! polecam też podobną wersję z grilla http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-z-maslem-migdalowo-szalwiowym/

    OdpowiedzUsuń