*4 pstrągi ( waga 1szt ok 200g)
* masło
* 4 ząbki czosnku
* 1 pęczek natki pietruszki
* sól
* pieprz ( świeżo mielony)
Pstrągi już wypatroszone wypełniamy w środku wcześniej przygotowaną masą - masło mieszamy z drobno pokrojoną pietruszką, solą i czosnkiem pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Tak wypełnione ryby układamy w naczyniu obficie posypując pieprzem i solą z każdej strony, spinamy w miejscach z farszem wykałaczkami po czym wkładamy do lodówki na ok2 godziny. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni ( najlepiej grillowej) ok 15minut z każdej ze stron. Po przewróceniu ryby na drugą stronę ułożyłam na rybie cienkie plasterki cytryny. Przepis ten wypatrzyłam w jednej z tzw. sklepowych gazetek. Osoby konsumujące to danie? Zachwycone :) Do ryby podałam sałatę -rucolę z jogurtem naturalnym z odrobiną czosnku,solą i pieprzem. Mniiiiiam !
pycha rybka! polecam też podobną wersję z grilla http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-z-maslem-migdalowo-szalwiowym/
OdpowiedzUsuń