- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 laski wanilii (dodajemy tylko jej wnętrze, czyli ziarenka)
- 1 łyżeczka czubata cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 szklanka chłodnej przegotowanej wody
- śliwki
- łyżka masła i bułka tarta do przygotowania brytfanki
Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. Składniki nasze dzielimy na suche i mokre. Suche mieszamy i dodajemy do nich wcześniej połączone składniki płynne.
Przygotowane ciasto, przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą brytfanki. Owoce kładziemy na wierzch.
*konsystencja tego ciasta jest idealna do śliwek, ponieważ nie opadną na dno podczas pieczenia, gdy ciasto rośnie. Można również użyć innych owoców np. rabarbaru, jabłek, gruszek.
Ciasto pieczemy w temp. 180C ok 30 minut.
Smacznego!
Super ciasto,w mojej kuchni pieczone już po raz drugi według Pani przepisu. Bez mleka i jajek,więc dobre również dla mojej młodszej pociechy,udzielonej na te składniki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń