- 2 pstrągi po ok.250g każdy
- odrobina oliwy z oliwek
- zioła: koperek, pietruszka, tymianek,rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 dużej cebuli
- świeżo zmielony pieprz
- sól - gruboziarnista
Moją propozycją jest pstrąg pieczony, bez tłuszczu z dużą dawką ziół :)
Wypatroszoną rybę smaruję pędzelkiem wewnątrz oliwą z oliwek i posypuję grubo zmieloną solą i pieprzem. Oraz wkładam złożone na pół gałązki: natki pietruszki, koperku, tymianku. Wkładam pokrojony na plasterki ząbek czosnku i kilka plasterków cebuli.Na wierzchu jeszcze delikatnie posypuję pieprzem, solą i kładę gałązkę tym razem rozmarynu. Tak przygotowaną rybę dokładnie zawijam w folię aluminiową, wkładam do brytfanki.Następnie do piekarnika. Rybka się "udusi" podczas pieczenia, na koniec można troszeczkę podwyższyć temperaturę w piekarniku i rozchylić folię tak by się zarumieniła. Taką rybkę podaję z ryżem. Zdrowa i smaczna dawka witaminowa:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz