sobota, 2 sierpnia 2014

PIECZONA RYBA z dużą dawką ziół :)

Składniki:
  • 2 pstrągi po ok.250g każdy
  • odrobina oliwy z oliwek
  • zioła: koperek, pietruszka, tymianek,rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej cebuli
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól - gruboziarnista

Moją propozycją jest pstrąg pieczony, bez tłuszczu z dużą dawką ziół :)
Wypatroszoną rybę smaruję pędzelkiem wewnątrz oliwą z oliwek i posypuję grubo zmieloną solą i pieprzem. Oraz wkładam złożone na pół gałązki: natki pietruszki, koperku, tymianku. Wkładam pokrojony na plasterki ząbek czosnku i kilka plasterków cebuli.Na wierzchu jeszcze delikatnie posypuję pieprzem, solą i kładę gałązkę tym razem rozmarynu. Tak przygotowaną rybę dokładnie zawijam w folię aluminiową, wkładam do brytfanki.Następnie do piekarnika. Rybka się "udusi" podczas pieczenia, na koniec można troszeczkę podwyższyć temperaturę w piekarniku i rozchylić folię tak by się zarumieniła. Taką rybkę podaję z ryżem. Zdrowa i smaczna dawka witaminowa:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz